Dermabrazyon nedir?
Bu işlemde derinin en üst tabakası özel bir cihazla adeta zımpara yapılarak soyulmakta, deri üzerindeki izlere tıraşlama uygulanmaktadır.İşlem yapılırken, yüksek hızla dönen ve ucunda çok ince dişli zımpara taşı bulunan bir cihazla, çok dikkatlice derinin üst tabakası yıpratılır ve alttan taze düzgün cilt dokusunun tekrar oluşarak yüzeyi kaplaması sağlanır.
Dermabrazyon hangi klinik problemlerde kullanılır?
Bu işlem en çok sivilce izlerinin, bazı hastalıklara (çiçek hastalığı döküntüsü vb.), kazalara yada cerrahi müdahalelere bağlı izlerin ve yüzdeki ince kırışıklıkların (dudak çevresinde olduğu gibi) giderilmesi için kullanılır. Dövme (tattoo) çıkarılmasında, doğum sonrası oluşan lekelerin ve çatlakların giderilmesinde başarılı bir yöntem değildir.
Kimyasal peeling (soyma) nedir?
Mekanik olarak derinin üst tabakasının zımparalanması yanında, kimyasal ajanlarla da (triklor asetikasit, fenol vb.) cildin üst tabakası soyulabilir. Bu işlemde etken madde cilde bir pamuk yardımıyla sürülür ve daha çok ince kırışıklıkların, güneş lekelerinin/çillerin giderilmesi ve cildin yenilenmesi için kullanılır.
Bu işlemlerden önce nelere dikkat edilmeli?
Operasyon öncesinde kanamayı arttırıcı aspirin gibi ilaçların en az 2 hafta önce kesilmesi gereklidir. Ciltteki iyileşmeyi azaltabileceği için sigara içimi de en az bir hafta önce kesilmelidir. Bu tür cilt yenileme işlemlerinden önce retinoik asit türevleri, peeling ajanları ve diğer cilt rejuvenasyon işlemleri en az 6 ay önce durdurulmalıdır. Uygulamadan önce doktorumuz tarafından gerek görülürse peeling işlemine hazırlayıcı kremler önerilir.
İşlem nasıl uygulanır?
Dermabrazyon yada kimyasal soyma işlemi lokal anestezi altında ya da diğer operasyonlarla birlikte uygulanacaksa (yüz germe, yüze doku enjeksiyonu gibi) genel anestezi altında gerçekleştirilir. İşlemin süresi genellikle kısadır. Derinin üzerindeki düzensizlik ya da leke derin ve genişse, yüzeyel traşlama işlemi en az 6 ay ara ile birkaç kez uygulanabilir. Amaç, cilde çok derin bir yara oluşturmadan bu düzensizliğin giderilmesi ve cildin tazelenmesidir.
Operasyon sonrası nelere dikkat edilmelidir?
İşlem sonunda antibiyotik bir pomatla tüm uygulama bölgesine pansuman yapılır. Oluşan şişlik ve kızarıklık nedeniyle geçici bir rahatsızlık olabilir. Ağrı ve yanma duyumsanabilir. Yeni oluşan taze cilt tabakası, yüzeydeki kabuğu yavaş yavaş kaldıracak ve altından pembe renkli taze ve capcanlı bir deri yüzünüzü kaplayacaktır. Bu dönemde yüze gelebilecek darbelerden kaçınmak ve 6-12 ay yüksek faktörlü bir güneş kremi ile güneş ışınlarından korunmak, leke kalmaması açısından çok önemlidir. Yüzdeki pembeliğin geçmesi ve normal cilt renginin oluşması en az 3-4 ay alacaktır. Bu sırada alerjik olmayan makyaj malzemeleri hafif bir şekilde rahatlıkla kullanılabilir.