Liposuction nedir?
Karın, bel, kalça, uyluk (üst bacak) iç ve dış tarafı, diz iç kısmı,gıdı bölgesi gibi vücudun belli bölgeleri diyet ve egzersize dirençli yağ birikim bölgeleridir. Bu bölgelerdeki fazla yağlanmanın giderilmesi için yapılacak aşırı egzersiz, sonuç vermeyeceği gibi vücudun genel metabolizmasını da bozabilir.
İşte bu direçli yağ birikimlerinin negatif basınçlı bir vakumla girilerek vücuttan uzaklaştırıldığı operasyonlara “Liposuction operasyonu denir. Bu operasyonlar kesinlikle zayıflama operasyonları değil, kontur düzeltici operasyonlardır.
Zayıflama amaçlı liposuction yapılabilir mi ?
Kilo verme amaçlı olarak liposuction yapılamaz. Sadece vücuda kontür sağlamak, şekillendirmek için yapılan operasyonlardır. Bel, kol bölgesini inceltmek , basen, göbek çevresi ve karın , bacak iç kısımları, bacak arkası kısımlardaki yağlanmayı azaltmak, gıdı ve sırttaki sutyen katlantılarını gidermek için yapılabilecek operasyonlardır.
Liposuction sonrasında aynı bölgede tekrar yağlanma olur mu?
Vücuttaki yağ hücrelerinin sayısı sabittir. Ancak kalori fazla alınıp depolandığında yani kilo artışında yağ hücrelerinin hacmi artar ve şişmanlıkla sonuçlanır. Dirençli bölgelerdeki yağ hücreleri vakumla uzaklaştırıldığı için bu bölgelerdeki yağ hücresi sayısı azalacaktır. Kilo alımına devam edilirse, bu bölgedeki geriye kalan yağ hücreleri hacimlerini artıracaklarından eskiye oranla daha az da olsa bir şişmanlama söz konusu olacaktır. Fakat operasyonla verilen düzgün kontür bozulmaksızın kilo alımı gerçekleşir. Yani bacak iç ve yan kısmında, kalçada göze batan çıkıntı gibi şişlikler oluşmaksızın şişmanlama süreci devam eder.
Operasyon nerede, hangi anestezi altında uygulanır?
Ameliyat, hastane koşullarında ameliyathanede ve anestezi uzmanının denetiminde yapılır. Lokal anestezi ve sedasyon (damar yolu ile uyutma) ya da genel anestezi altında operasyon yapılır. Çok sınırlı küçük alanlarda sadece lokal anestezi uygulanabilir.
Selülitlerin giderilmesinde liposuction uygulanır mı?
Yüzeyel Liposuction (liposculpture) adı verilen yöntemle kontur düzensizliğine neden olan yağ birikimleri giderildiği gibi ayrıca deri sarkıklarının ve inatçı selülitlerin giderilmesi de mümkündür. Selülit, perde şeklinde septumlarla ayrılan yağ kompartmanları içinde oluşan fazla yağların yukarıdaki deri yüzeyine yaptığı basınçla oluşan portakal kabuğu görünümüdür. Bu yağ dokusunun vücuttan uzaklaştırılması sonucunda bu görünümde de düzelme olur ve selülit bir miktar iyileşir. Ayrıca selüliti oluşturan yağ dokusu kompartmanı içindeki septumların deri bağalntıları, ucu V şeklinde özel olarak tasarlanmış kanüllerle serbestleştirilerek daha düzgün bir cilt yüzeyi elde edilir.
Doğumdan ne kadar sonra liposuction ya da karın germe yapılabilir?
Bu tür kontür operasyonları genel olarak “mommy make over” operasyonları olarak biliniyor. Yani doğum sonrası kadını eski vücut formuna sokmayı amaçlayan liposuction, karın germe, meme dikleştirme ve vajen toparlama operasyonları kombinasyonu olarak adlanabilir. Tüm bu operasyonlar için doğumdan sonra en az 1 yıl geçmeli ya da süt emzirme dönemi bittikten ve üzerinden en az 6 ay geçtikten sonra yapılmalı. En verimli sonuçlar, anne doğum öncesi kilosuna döndükten sonra yapılan operasyonlarda alınmakta.
Liposuction operasyonu ile ne kadar yağ alınabilmektedir?
Amaç zayıflama değil, kontur düzeltme olduğu sürece iyi şeçilmiş hastalarda, iyi hastane koşullarında ve uygun teknikle, emniyet sınırlarına dikkat edilerek çok az miktarlardan (50 – 100 cc) büyük miktarlara (5 –10 litre) kadar liposuction operasyonuyla yağ alınabilmektedir. Fakat günümüzde genellikle her bir operasyonda yaklaşık 1,5 – 2,5 litre yağ emilmekte ve vücut ağırlığının %8-9 undan fazla yağ almamaya gayret edilmektedir. Çok büyük hacimlerde yağ alınacaksa, hastanın sıvı ve elektrolit dengesini bozmayacak önlemlerin alınması, operasyon sonrasında hastanın yakın takibi gereklidir.
Liposhaving, liposculpturing ve liposhaping nedir?
Bu yöntemler son 10 yıldır plastik cerrahlar tarafından muayanehane şartlarında ya da ameliyathanelerde lokal anestesi altında uygulanan “yüzeyel Liposuction” dan başka bir şey değildir. Yani yine vakum sistemiyle yağ hücreleri emilmektedir. Bu yöntemler, daha küçük metal borular (kanüller) ya da lazer yardımıyla uygulanır. Amaçlanan küçük miktarlarda yağ dokusunu hastanın vücudundan uzaklaştırmak ve minik dokunuşlarla rahatsızlık veren kontur bozukluklarından kurtulmaktır.
Liposuction operasyonu nasıl uygulanır, tümesan teknik nedir?
Operasyonda kanamayı/morarmayı ve operasyon sonrası ağrıyı azaltan, önceden hazırlanmış özel bir sıvı enjeksiyonu ile inatçı yağlanma bölgesi şişirilir. Alınacak yağ miktarına göre yağ alınacak alanlara değişik miktarlarda sıvı verilmekte, biz buna “tümesan teknik” demekteyiz. Daha sonra bu bölgeye ulaşmak için, doğal deri katlantıları içine gizlenebilecek şekilde 3-4 mm uzunluğunda birkaç kesi yapılır. Bu kesilerden, yağlanmanın durumuna göre 1 – 4 mm çapındaki “kanül” denilen metal borular deri altındaki yağlanma bölgesine sokulur. Kanüller vakum cihazına bağlıdır. Vakum cihazı çalıştığında kanüller, yağ birikim bölgelerinde uygun derinlikte, hayati organlara zarar verilmeyecek şekilde dikkatlice hareket ettirilir ve istenmeyen yağların negatif basınçla parçalanarak emilmesi ve uzaklaştırılması sağlanır. Yağ dokusu içinde inatçı fibrotik sertliklerin oluştuğu durumlarda (ense bölgesi, sırttaki sütyen askı altı bölgeleri, erkeklerdeki meme dokuları gibi) ultrasonik dalgalarla bu kısımları eriterek rahatça vakumlayabilen ve deride sıkılaştırıcı etki yapan “ultrasonic liposustion” cihazları yada lazerli liposuction cihazları kullanılmaktadır.
Operasyon sonrası dönem nasıl geçer ve nelere dikkat edilmelidir?
Operasyon sonrası genellikle rahat geçer, ağrı hissedilmez. Vakum uygulanmış bölgelere özel bandaj uygulanır ya da özel çoraplar ve korse giyilir. Bacak bölgesindeki Liposuction işlemlerinden sonra bu özel çorapların 3 hafta kadar kullanılması gereklidir.3. haftadan sonra şekillendirme amaçlı 10-15 seans vakumlu masaj yaptırılmasında fayda vardır. Kanüllerin giriş yerlerine koyulan birer dikiş, ameliyattan sonra 5. gün alınır. Karın bölgesindeki korselerde 6 hafta kadar kullanılmalıdır. 3. haftadan sonra gece yatarken korse çıkarılabilir. Liposuction yapılan bölgelerde oluşan morluk, şişlik, karıncalanma ve bazen yanma gibi hisler 3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur.
Liposuction ameliyatının komplikasyoları nelerdir?
Her operasyonda olduğu gibi Liposuction işleminden sonra da çok nadiren enfeksiyon, cilt altında hematom (kan birikimi), seroma (serum birikimi), geçici his azalması yada kaybı olabilir. En önemli komplikasyonu işlem sonrası geç dönemde oluşabilecek kontür düzensizlikleri ve ciltte oluşan dalgalanmalardır. Buna bağlı olarak cilt yüzeyinde istenmeyen şişlikler ve çukurlar oluşabilir. Çok daha ince kanüllerle ve dikkatlice çalışıldığında bu gibi komplikasyonlar görülmez. Düzeltilmesi amacıyla rötuş şeklinde minik bir liposuction işlemi lokal anestezi altında yapılabilir. Ehli olmayan ve plastik cerrahi nosyonu bulunmayan kişilerin ellerinde, basit gibi görünen bir estetik operasyondan sonrası çok daha önemli ve hayati komplikasyonların (yağ embolisi dediğimiz yağ damlacıklarının damarları tıkaması gibi) oluşabilmesi ve hatta hastanın hayatını kaybetmesi mümkündür. Bu, özellikle sıvı elektrolit dengesine dikkat edilmeden yapılan büyük miktarlardaki liposuction ameliyatlarından sonra; hayati organ ve damar yaralanmalarına bağlı olarak ve enfeksiyon sonucu meydana gelebilir. Bu yüzden hastaların ameliyattan önce iyi bir araştırma yapmaları ve hekimlerini özenle seçmeleri son derece önemlidir.