Meme, yağ dokusu, süt kanalları ve bezlerinden oluşur. Meme dokusu altında pektoral kas yer alır ve göğüs kafesinin en güçlü kasıdır. Meme yapısı genel olarak hamilelik ve süt verme işlemine bağlı olarak süt bezlerini ve kanallarının büyümesi, yerçekimi ve ilerleyen yaşla birlikte kilo alıp vermelere bağlı olarak deforme olabilir, sarkmalar ve içinde boşalmalar olabilir. Silikon implantlar sadece memeyi büyütmek için değil, memeyi yeniden şekillendirme/yapılandırma ve vücut oranlarına uygun bir forma sokmak için kullanılıyor. Meme implantlarının tek başına memeyi tekrar şekillendirmek ve forma sokmak için yeterli olmadığı durumlarda sarkan memeye hem asma ve toparlama operasyonu yapmak hem de silikon implantı ile yapısını desteklemek gerekli olabilir.

Meme büyütme ameliyatı nedir?

Memeler, yapısal olarak veya değişik nedenlerle (travma, yanık, kanser cerrahisi, enfeksiyon gibi)  küçük olabilir. Bir meme diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Her iki memenin eşit hale getirilmesi yada hacminin arttırılması için meme içersine protez koyularak yapılan ameliyatlara meme büyütme ameliyatları denir.Ancak günümüzde konsept olarak tek başına memeyi büyütme değil, memeyi yeniden şekillendirme , vücut oranlarına uygun bir forma sokma amaçlanıyor.

Silikon meme protezi nedir?

1960’ lı yıllardan beri kullanılan silikon meme protezleri, meme şeklinde hazırlanmış balona benzer, yuvarlak ya da damla şeklinde silikon elastomer yapılardır. Silikon protezler, normal olarak doğada bulunan ve oksijenle birleştiğinde silika oluşturan silikon elementinden yapılır. Normalde evlerimizde olan ve her gün kullandığımız pek çok madde içinde mesela cilalar, güneş ve el losyonlarında, sabun, işlenmiş gıdalar, su geçirmez kaplamalarda ve hatta çikletlerde bile silikon kullanılır. Yuvarlak, damla şeklinde ve değişik yükseklikte olanları vardır. Silikon işlenmesine göre sıvı, jel ya da lastiksi bir yapıda olabilir. Dıştaki protezin kılıfı lastiksi silikondan; iç kısmında meme yumuşaklığını veren kısmı ise jel silikondan yapılmıştır.

Silikon implantlar güvenli midir?

Günlük kullandığımız pastörize inek sütlerinde ve hatta bebek mamalarında bile silikon maddesi az da olsa var. Hatta bu miktar, memesinde silikon protez bulunduran ve bebeğini emziren annenin sütünden daha fazla tespit edilmiştir.Yani silikon implant ile yaşamak ve bebeğini emzirmekte bir sakınca yoktur.

Silikon meme protezleri kansere ya da başka bir hastalığa neden olur mu?

Bir yabancı cisim olan silikon proteze karşı bazı suçlamalar geliştirilmiş; vücutta bazı bağ dokusu hastalıklarının geliştiği (konnektif doku hastalığı), bebeğe süt vermenin zorlaştığı, protezin kansere neden olduğu ileri sürülmüştür. Ancak bunların hiç biri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. FDA (American Food and Drug Administration) ve değişik üniversiteler tarafından yapılan araştırmalarda, silikon protezin kesinlikle kansere neden olmadığı ve protezli memelerde kanser gelişme riskinin normal memelerle aynı olduğu kanıtlanmıştır. Silikon implantların vücutta oluşabilecek kronik hastalıklar ve özellikle de romatizmal hastalıklarla bir alakası olmadığı ve bunların oluşumuna neden olmadığı ortaya koyulmuştur. Kadınlar ve tüm insanlar günlük hayatlarında silikona sürekli olarak maruz kalabilmektedir.

Silikon meme implantı şekil ve boyutları neler ve protez seçimi nasıl yapılır?

İmplant boyutları kadının kullandığı sutyen boyutlarıyla değil, hacmi ile ölçülür ve kullanılacak hacim, hastanın ihtiyaçlarına ve vücut oranlarına göre belirlenir (120 cc’den 350 cc’ye kadar ya da daha büyük hacme sahip olanlar gibi). Ama sadece implant hacmi, kullanılacak implantı belirlemede yeterli olmaz: Hastanın vücut şekli (ince uzun vücutlu bir kadın olabilir; normal boyutlarda, boy ve genişliği orantılı bir kadın olabilir ya da piknik tip dediğimiz kısa ve kalın vücutlu tip kadın olabilir) en önemli belirleyici. Bundan başka göğüs çevresi genişliği ve meme başının köprücük kemiğine uzaklığı ya da başka bir deyişle memedeki sarkma oranları protez seçiminde çok önemli. Bu oranlar bulunarak ve ölçüp biçilerek hasta vücut oranlarına uygun bir silikon implant seçimi, memeye uygun formu vermek açısından son derece önemli. Günümüzde artık silikon meme implantı ile meme büyütmek, sadece memenin hacmini artırmak/memeyi büyütmek anlamına gelmiyor; vücut oranlarına uygun olarak memeyi yeniden şekillendirme ve forma sokma anlamlarını taşımakta.

Bu amaçlarla üretilmiş değişik şekil, boyut, yüzey tipleri ve profillere sahip, değişik hacimlerde pek çok protez seçeneği var elimizin altında. Genel olarak günümüzde silikon implant şekilleri yuvarlak ve anatomik (damla) şeklinde olabilir. Her iki protez türünde, içinde silikon jel veya serum fizyolojik olan salin dolgulu olanları var. Meme profilini artırmak için low, moderate, moderate plus, high ve ultra high dediğimiz düşükten başlayarak çok yüksek profillere kadar bir çok profil seçeneğimiz var. Bu profil seçenekleri hem yuvarlak hem de damla şeklinde olan anatomik implantlarda mevcut.

Silikon protez yüzeyleri, pürüzsüz parlak yüzeyli ya da tekstürlü yani pürtüklü olabilir. Meme implantları arasında genellikle pürtüklü olanlar tercih edilir çünkü protez etrafında kapsül oluşturma riski daha azdır. Poliüretan kaplamalı protezler de mevcut. Bu protezlerin tümünün içinde silikon orijinli ve dokunuş esnasında meme dokusunu taklit ederek yumuşak hissi veren yarı akışkan cohesive jel vardır. Bu jele sahip protezler ortadan ikiye kesilse bile içindeki jel bir arada kalır ve akışkan bir sıvı gibi etrafa dağılmaz yani bir “şekil hafızası”na sahiptir ve şeklini korur. Böylece silikon protezlerde görülebilen silikon jelin, protez sınırlarını aşarak vücuda sızma şansı azaltılmakta. Bu yüzden plastik cerrahlar salin dolgulu olanlardan çok silikon cohesive jel dolgulu olan protezleri tercih etmektedir.

Meme büyütme operasyonları hangi kesileri kullanılarak yapılabilir?

Meme büyütme operasyonlarında 3 değişik giriş yeri vardır. Bunlar uzunluğu 4-5 cm olabilen koltukaltı kesisi (transaksiller), meme ucu çevresi (periareolar) ve meme altı kıvrımı (inframamar) kesileridir. Bunların her birinin ayrı ayrı avantajları ve dezavatajları olabilir. Cerrah, operasyon öncesi muayenesinde hastanın vücut şekli ve yapısına; meme dokusu miktarına ve meme derisi elastik özelliklerine göre protez yerleşim yerini belirler.

Operasyon ne kadar sürer ve protez nereye yerleştirilir?

Ameliyat genel anesteziyle hastane koşullarında yapılır, yaklaşık 2 saat sürer. Silikon protezler göğüs duvarı kas tabakası ile meme dokusu arasına, yani meme dokusunun hemen altına (sub glandüler); kas kılıfının kalın zar tabakası altına (subfasyal) ya da direkt olarak kas altına (sub musküler) yerleştirilir. Meme dokusunun yapısına, deri kalitesine, elastikiyetine ve meme dokusu kalınlığına göre implantların yerleştirileceği yer belirlenir. Bazı durumlarda protez, üst tarafta yarısı kas altına, alt tarafta yarısı meme dokusu altına (dual plane) yerleştirilebilir.

Ameliyat sonrası normal yaşama ne zaman dönülebilir?

Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer ve ağrı minimaldir. 2 hafta kadar kol hareketlerinde kısıtlılık olabilir. Memeler üzerinde sutyene benzer destek sargıları ilk 5 gün için uygulanır. Bu hem protezin konumunu sabitlemesi açısından önemlidir hem de olabilecek ağrıları azalttığından hasta 3 – 4 gün içerisinde sedanter sosyal yaşamına, masabaşı işine dönebilir, banyo yapmaya başlayabilir. Özel destek sutyeni 3. haftadan sonra çıkarılabilir ve meme içinde yer alan protezin kapsül oluşumunu engellemek için özel masajlara başlanır. Hastaların tamamen normal yaşama dönmeleri, ağır spor yapmaya başlamaları kişilere göre değişiklik göstermekle birlikte 3-6 haftayı bulabilir.6. haftaya kadar en azından gündüz vakti destek sutyen takılması bazı hastalarda önerilir.

Silikon meme protezleri ileride meme şeklinin bozulmasına yol açar mı, kapsül kontraktürü nedir?

Bu operasyonlarda memenin büyütülmesi için yabancı bir madde kullanılmakta. Protez çevresinde, vücudun içine koyulan yabancı bir cisme karşı normal bağışıklık sistemi reaksiyonu ile oluşan, biofilm tarzında başlayarak bir zar şekline dönüşen ve kapsül oluşturan bir yara iyileşme dokusu gelişir. Operasyon sonrasında oluşabilecek enfeksiyon (özellikle biofilm oluşumunda etken), seroma (yara sıvısı birikimi) ve hematoma (kan birikmesi) kapsül oluşumunu artıran etmenlerdir. Vücudun yabancı maddeyi sınırlamak için geliştirdiği bu reaksiyon sonucunda oluşan kapsül dokusu farklı kalınlıklarda olabilir. Protez etrafında ince bir zar oluşumu herhangi bir probleme yol açmaz, orta kalınlıktaki bir zar oluşması halinde ise memelerde hafif bir sertlik hissi ve meme implantının belirgin olarak hissedilmesi mümkün. Nadir durumlarda protez etrafında kalın bir zar oluşur (grade 3 kapsül) ve bu durum memelerde sertlik, çarpıklık, ağrı, çekintiler ve asimetrilere yol açabilir.

Kapsül oluşumunu engellemek için ne yapılabilir?

Kapsül oluşumunu engellemek için, hastaya 3. haftadan sonra tarif edilen masajın hasta tarafından düzgünce yapılması ve bazı ilaçlar alması önemli . Hafif kapsüler kontraktürü (çekinti) önlemek ve protez etrafındaki kapsülü yumuşatmak için hastanın yapacağı masaj yeterli olacaktır.Cerrahınız size ek medikal tedaviler de önerebilir. (E vitamini)

Kapsül oluşumunda ne yapılabilir?

Orta derecede kapsül kontraktürlerinde cerrahın elle yapacağı manuel masaj ile kapsül dokusu yırtılabilir (external kapsülotomi); fakat aynı manevra çok şiddetli yapılırsa meme protezi yapısını da bozabilir. Ağrı ve sertlik hissinin yoğun olduğu hallerde cerrahi müdahale şart hale gelir. Bu durumda meme protezi gerekirse çıkarılmalı, değiştirilmeli; implant etrafındaki kapsül temizlenmeli ve yeni protez yerleştirilmelidir. Bazı durumlarda ise kapsül yapısı parçalanarak (kapsülotomi) protezin koyulduğu cep tekrar yumuşatılabilir ve yeni bir protez yerleştirilebilir. Fakat her durumda hastalarda tekrar kapsül kontraktürü oluşabilmekte.

Silikon protezlerin yırtılma ya da patlama şansı var mıdır?

Silikon protezler dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Dışarıdan yapılan basınç, sıkıştırma ya da masaj proteze zarar vermez. Kişi ameliyattan iki ay sonra yüzü koyun yatabilir. Protezin yırtılması nadir bir durumdur, araç içi trafik kazalarında, yüksekten düşme, künt ve delici alet yaralanmalarıyla ortaya çıkabilir. Bu durumda protezin çıkarılması gerekir.

Silikon protez takılması mamografiyi nasıl etkiler, radyolojik görüntülemeyi engeller mi?

Meme dokusunun taranmasında ve muayenesinde kullanılan dijital mamografi ve MR teknikleri protezli memelerde herhangi bir yanlış sonuç vermez. Yani protez kullanımı görüntülemeyi etkilemez. Protez, mamografilerde görülebilecek olan yeni oluşumdaki bir kanseri saklamaz/perdelemez ya da mamografide yanlış kanser görüntüsüne yol açmaz. Fakat yine de 40 yaşını aşan hastalar, rutin mamografi çektireceklerinde, memelerinde silikon protez olduğunu doktor ve teknisyenlere bildirmeli .

Silikon alerjisi oluşabilir mi?

Her insanda, her türlü maddeye karşı allerjik bir takım reaksiyonlar gelişebilir; bazıları çok nadir de olsa çok değişik ve umulmadık maddelere karşı insanlarda bu tür reaksiyonlar olabiliyor. Silikon da çok nadir alerji yapabilecek maddelerden birisi. Şunu belirtmekte fayda var ki günlük yaşamda kişiler zaten silikonla güneş kremleri, plastik su geçirmez kaplar, sabun, anti perspiran, çiklet gibi pek çok madde nedeniyle temas halinde yaşamaktalar ve silikona allerji olma durumu neredeyse yok denecek kadar az.

Meme protezinin belli bir süre sonra değiştirilmesine gerek var mıdır?

Hayır, meme protezleri yıllarca sorun yaratmadan vücudumuzda güvenle kullanılabilir ve değiştirmeye gerek yoktur. Fakat meme şeklini değiştiren, ağrılara ve asimetrilere neden olabilen ağır kapsül kontraktürü oluşumunda protez çıkarılmalıdır. Bu durum, bazı kadınlarda sadece birkaç yıl sonra, bazılarında ise ancak 10-20 yıl sonra çok az bir oranda (%2) görülebilir. Bunun dışında protez değiştirme nedenleri olarak, memede sarkma, protez boyut ve tip değişimi ihtiyacı, implantın boşalması veya yer değişimi sayılabilir (kas altına koyulan silikon protezlerde yer değiştirme riski vardır).

Silikon implantla solaryuma girebilir, güneş banyosu yapabilir miyim?

Solaryum ve güneş banyosu implantlarla alakalı değildir ama uv ışınları yara izini karartabilir, koyulaştırabilir ve daha belirgin hale getirebilir.Bu yüzden ilk 1 yıl solaryuma girilmemeli ve deniz mevsiminde yüksek SPF li koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Silikon protezle scuba (dalış) yapabilir, uçağa binebilir miyim?

Silikon protez kullanımı dalış ya da uçakla seyahate engel değildir.

Uçağa binip yükseklik arttığında hava basıncı azalır ve protez üzerine binen yük azalır; buna bağlı olarak protez etrafındaki kabuk gevşeyebilir; içinde hava baloncukları oluşabilir. Tam tersi olarak deniz dalışlarında basınç artar ve protezin üzerindeki yük/basınç arttığından protezde daralma/sıkışma olabilir. Bu basınca bağlı değişimler 24-48 saat içinde düzelir ve kişi protezdeki bu değişimleri hissetmez.

Ne zaman balenli/destekli sutyen giyebilirim?

Yara iyileşmesi ve silikon potezin tam olarak yerine yerleşmesi için ilk 3 ay önemli bir süreçtir. Bu zaman zarfı içinde destekli, balenli sutyen giyilmesi ,yeni oluşan meme altı kıvrımına bası yaparak iz ve belirgin çöküntü kalmasına neden olabilir. Bu istenmeyen durumda memelerin alt kıvrımlarında asimetri ve çöküntü oluşabilir. Bu yüzden bu tür sutyenler operasyondan 3 ay sonra giyilmeli.

Silikon implant takılması göğüslerde gerginlik ve çatlaklara yol açar mı?

Çok büyük meme protezleri seçilirse oluşabilir. Yerleştirilen implant hacmi doğrudan ağırlığı ile orantılıdır. Takılacak 300 cc lik bir implant yaklaşık olarak 300 gram gelir ve her iki memeyi toplam 600 gramlık bir ağırlıkla asar. Bu durum yer çekimi ile deride çatlakların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Bu yüzden daha ufak implantların tercih edilmesi mantıklı olacaktır. Ama çatlak oluşumu hastanın deri kalitesiyle ve elastik yapısıyla doğrudan alakalı olduğundan “her kişide bu tür çatlak oluşur” hükmünde bulunamayız.

Sigara içiyorum, iyileşmeye etkisi olur mu?

Sigara içmek kan damarlarında daralmaya ve yara/operasyon yerine daha az kan gitmesine neden olacaktır. Yara yeri iyileşmesi için gerekli olan oksijen ve her türlü besin maddesi kan damarları ve kan yoluyla taşındığından sigara içicilerinde yara iyileşmesi sekteye uğrar. Bu durumda sigara içmek, yara yeri iyileşme süresini uzatır; kapsül oluşumuna ve doku ölümüne (nekroz)neden olabilir. Biz hastalarımıza, her türlü plastik cerrahi operasyonu öncesi ve sonrasında en az 2 hafta sigarayı bırakmalarını tavsiye ediyoruz.

Meme başı hassasiyeti kaybolur mu?

Silikon meme implantları meme ucundan koyulduğunda, meme başında hassasiyet değişiklikleri olabilir. Bu değişim, hissin hafif azalmasından tamamen yokluğuna; meme ucu hissinin hafif artışından, rahatsızlık verecek kadar hassaslaşmasına dek geniş bir yelpazede görülebilir. Bu değişim kalıcı ya da geçici olabilir. Meme kıvrımından ya da koltuk altından yapılan protez ameliyatlarında bu durum izlenmez.

Kilo değişimi protez ameliyatını etkiler mi?

Silikon meme protezleri takılırken ideal kilonuzda olmanız önem taşır. Kilo aldığınızda memedeki yağ dokusu da artar ve memeleriniz büyür, daha dolgun hale gelir; tersi kilo kayıplarında görülür ve meme kitlesi azalacağından memeniz küçülür ve protezli memede sarkma meydana gelebilir.

Silikon protez taktırmada yaş önemli mi?

Hayır, ergenliğini tamamlamış, sağlıklı olan her kişi, her yaşta meme protezi operasyonu yaptırabilir.

Silikon protez taktırmak hamileliği ve emzirmeyi etkiler mi?

Silikon implant takılmış bir kadın hamile kalabilir ve hamileliği sonrasında emzirebilir. Memelerde büyüme ve sarkma ihtimali kişinin hamilelik süresinde alacağı kilo miktarına ve deri elastikiyetine göre değişebilir. Meme ucundan implant koyulan kadınlarda bir miktar süt kanallarında zedeleme olabileceğinden, emzirme yeteneğini biraz etkileyebilir. Süt bezinde üretilen ve emzirilen süt içindeki silikon miktarı, silikon implantı olmayan annelerin sütünden farklı değildir. Emzirme sırasında oluşabilecek çatlaklar ve meme başındaki tahribat , mastit (meme enfeksiyonu) başlangıcına yol açabilir. Meme kanallarını iltihaplanması ve mastit, protez etrafında kapsül oluşma riskini belirgin olarak artırabilir. Mastit belirtilerinin görülmeye başlandığı erken dönemde, doktora danışılarak antibiyotik kullanımı kapsül riskini azaltabilir.