Kadın olsun, erkek olsun her bireyin en büyük aksesuarları saçları. Aynaya baktığımızda gördüğümüz bakımlı parlak ve güzel saçlarımız psikolojimizi her zaman olumlu olarak etkiliyor ve bizi canlı tutuyor.Fakat bazı mevsimlerde ve geçiş dönemlerinde saçlarımızda dökülme , incelme cansızlaşma , parlaklığını yitirme gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Saç dökülmesinde genetik dışında bazı çevresel ve biyolojik nedenleri de var. Bunlar arasında çağımızın vebası olan yoğun stres, menopoz dönemi, tiroitle ilgi sorunlar, kullandığımız bazı ilaçlar, yetersiz ve yanlış beslenme, vücudumuzdaki vitamin eksikliği, psikolojik sorunlar ve mevsimsel saç dökülmesi sayılabilir.
Günde yaklaşık olarak 50 ile 100 tel arasında saçımızın dökülmesi normal kabul edilmektedir. Mevsimsel saç dökülmesi genel olarak yazdan sonbahara ve kıştan ilkbahara geçtiğimiz dönemde görülür ve bu dönemde dökülme sayısı yaklaşık olarak 2 katına kadar artış gösterebilmektedir. Yani bu tür “mevsimsel saç dökülmeleri” kesinlikle şiddetli bir dökülme sayılamaz.
Bazı insanlar psikolojik olarak mevsim geçişlerinden diğer insanlara göre daha fazla etkilenebilirler. Bu kişilerde de mevsimsel saç dökülmesi normalden daha fazla görülebilir. Mevsimsel saç dökülmesinin neden tam olarak açıklanamamış ise de havadaki nem oranının değişmesiyle ve mevsim geçişlerinin vücudumuz ve hormonlarımız üzerinde yapmış olduğu olumsuz etkiyle açıklanabilir.
Mevsimsel saç dökülmesi çoğunlukla bir uzmana görünmeye gerek kalmadan 2-4 hafta kadar bir süre devam eder sonra da kendiliğinden geçer. Fakat yine de bazı önlemler almamızda fayda vardır. En önemlisi stresi mümkün olduğunca azaltmaya çalışmamız gerekmektedir. Alkol ve sigara tüketiminden mümkün olduğunca uzak durmamızda fayda vardır. B2 – B5 ve B6 vitamin tavsiyesi almalı; bol bol taze sebze ve meyve yiyebileceğimiz bir beslenme düzenine geçiş yapmalı; çinko, protein ve bakır ağırlıklı bir beslenme düzenine geçiş yapılmalı. Haftada 3 kez saç cinsimize en uygun gelen şampuan ve bakım serumlarıyla saçımızı yıkamak, muamele etmek kesinlikle faydalı sonuçlar vermekte.
Mevsimsel saç dökülmesinde şüphelendiğimiz halde 2 haftadan daha uzun bir süre bu problemi yaşıyorsak veya saçlarımızda bir seyrelme durumu oluşmaya başladıysa mutlaka en kısa zamanda bir uzman doktora görünmemizde fayda vardır.