Saç ekimine karar vermeden önce, saç restorasyon cerrahı mutlaka saçlı deriyi inceleyerek saç kaybının nedenlerini araştırmalıdır. Eğer inceleme sonucunda cerrah saç dökülme sebebi olarak kadın ya da erkek tipi genetik dökülmeden başka sebep olabileceği konusunda şüpheleniyorsa, diğer teşhise yönelik araştırmaları yaparak altta yatan nedeni ortaya çıkarabilmeli. Saç kaybına neden olan sebep tedavi edildikten sonra kayıp yaşanan alana saç ekimi yapılmalıdır.
Saç çekme testi: 25-50 tel kadar saç ele alınır ve parmak uçlarıyla hafifçe çekilerek her seferinde ne kadar saç geldiğine bakılır . Normalde birkaç tel gelmesi gerekirken öbek öbek saç dökülmesi varsa anormal bir durumdan şüphelenilmeli; saç dipleri mikroskop altında incelenerek saç gövdesi ve kökü/dibi araştırılmalı. Saç çekme testi sırasında her çekmede ele gelen kıl sayısı 5 ve üzeri ise “telojen effluvium”a bağlı olarak saç dökülmesi artmıştır. Telojen effluviuma bağlı dökülmeler geri dönebilir; nedenleri hamilelik, stres, ilaç kullanımı gibi sebepler olabilir. Bu tür dökülmeler stresden 3 ay sonra görülür ve toplam saç miktarının %30-%50 sini etkiler. Bu durumda günlük dökülme miktarı (normalde 50-100 tel) 300 saç teli veya daha fazla olabilir.
Fototrikogram: Saçlar kliplenerek ya da bir alanda kesilerek 3-5 gün aralıklarla yakın fotoğrafları çekilir ve büyüme paternlerine bakılır.
Saç penceresi : Saçlar kliplenerek ya da bir alanda kesilerek saç büyümesi 3-30 gün içinde gözlemlenir.Saç döngüsü konusunda fikir edinilir.
Saç büyüme döngüsündeki anormalliğe bağlı saç kaybı az fakat her yaşta görülebilir. Saç büyüme döngüsünü etkileyerek saç kaybına neden olabilecek durumlar arasında tiroid hastalıkları, besin yetersizliği, bazı ilaçların yan etkileri, kansızlık, bazı sistemik hastalıklar ve psikolojik stres sayılabilir.
Deri biopsisi: Pek nadir gerekli olsa da bazı sikatrisyel alopesilerin (deride saç folikülü kaybı ile görülen kayıplar) tanımlanması ve saç dökebilecek infiltratif deri hastalıklarının teşhis edilmesi için gerekli olabilir.
Saç kılı değerlendirmesi: Eğer saç kılı gövdesinde bir anormallik ya da enfeksiyondan şüphe ediliyorsa o zaman saç kılı deriden koparılarak mikroskop altında incelenir. Mantar, bakteri veya virüs enfeksiyonları saç kıllarında kırılma/dağılma şeklinde görülebilen saç kayıplarına yol açabilir.
Saç analizi: Bir laboratuar testidir. Saç gövdesi anomalilerinde nedeni anlamak için saçın biyokimyasal analizi yapılır. Genetik olarak değişmiş saç-protein profili ve/veya ilaç alımı ya da ağır metal zehirlenmesi gibi durumların saç dökülmesi nedeni olup olmadığını anlamak için güvenilir bir testtir. Sistemik hastalıkların teşhisi ya da beslenme problemlerini ortaya koymak için yapılmaz.