-
SAÇ EKİMİNDEN ÖNCE OPERASYONA NASIL HAZIRLANMALIYIZ?
SAÇ EKİMİNDEN ÖNCE OPERASYONA NASIL HAZIRLANMALIYIZ?
Saç ekim operasyonu sonuçta cerrahi bir işlem ve kan yoluyla bulaşan hastalıklar konusunda doktor ve hasta, her iki tarafın da bilgi sahibi olması önemli. Bu nedenle operasyon öncesinde bir sağlık kuruluşunda (aile sağlığı merkezleri ya da hastaneler olabilir) yaptıracağınız kan testi ile anti HIV, anti HBs, HBs Ag, ve anti HCV değerlerinizi ölçtürmeniz ve sonuçları operasyon öncesi doktorunuza bildirmeniz gerekli. Ekimden 2 gün ve sonrasında alkol alımı kesilmeli. Sigara, içeriğindeki kan damarlarını sıkıştırıcı maddeler ve nikotin nedeniyle derideki beslenmeyi ve kanlanmayı bozar. Sigara kullanıyorsanız, operasyondan yaklaşık 2 hafta öncesinde ve sonrasında bırakmanızda çok fayda var. Buna ek olarak kapiller damar ağı içinde kan akışını kolaylaştıran ve doktorunuzun size tavsiye edeceği bazı ilaçların kullanılması da iyi olacaktır. Ekim günü saçlar, planlama yapıldıktan hemen sonra kesilmelidir. Daha önce tıraş yapılarak ekime gitmeniz, saç ekimi planlamanızda doktorunuzu yanıltabilir. Operasyon lokal anestezi altında yapıldığından, operasyon öncesinde kahvaltı yapılmalı ve operasyona aç gidilmemeli. Hatta operasyon sırasında verilecek olan arada yemek de yenilebilir. Ekim yapılacak alanı daha sonra kamufle etmek için üzeri sert, ekim alanına oturmayacak, baskı yapmayacak, arkadan genişliği ayarlanabilen bir spor kep şapkayla operasyona gelmenizde fayda var.
-
SAÇ EKİMİ SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ, EKİLEN SAÇLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
SAÇ EKİMİ SONRASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ, EKİLEN SAÇLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
Operasyondan sonra ekim sonucunu korumak için yapacağınız en önemli şey, ilk 15 gün ekim alanını gelebilecek darbelerden korunmak ve saç köklerinizin zarar görmesine engel olmak. Bunun için öneriler şunlar olabilir: Aksam yatarken sırtüstü şekilde saç kökü alımı yapılan bölge üzerine yatabilirsiniz. Ekilen greftler, yatağın başına, yorgana ya da yastığa değmemeli ve zarar görmemeli. Bu yüzden ilk birkaç gün ensenizi dolduracak basit bir şişme yastıkla oturur vaziyette bir koltukta uyumanız daha da iyi olacaktır. Bunu için sert ve küçük bir ense yastığı ya da seyahat yastığı kullanabilirsiniz. Ön kısımdaki ekim alanı yastıkla temas edebileceği için iki hafta boyunca yüzükoyun yatmanız önerilmez. Eğer ekim sonrası hemen yolculuğa çıkacaksanız, ensenizi dolduracak basit bir şişme yastıkla (seyahat yastığı gibi) yola çıkın. Bu basit önlem kafanızı cama ya da başka bir yere dayamanızı ve saç köklerinizin zarar görmesini engelleyecektir. Kafanızdan geçirirken sürterek zarar verebilecek kadar dar yakalı bir giysi (atlet, tişört, kazak vb ) giymeyin ve operasyona önü açılabilen rahat giysilerle gelin. Ayrıca ilk 2 hafta boyunca da önü açık giysilerin giyilmesi tercih edilmeli (gömlek, hırka, fermuarlı kazak, eşofman gibi). Duvara asılı ve alçakta kalan kombi, şofben, termosifon, aplik gibi alet ve cihazlara kafanızı çarpabilirsiniz, dikkat edin. Yere eğilip bir şey alırken açık kapı, pencere, kanepe, koltuk kenarlarına; özellikle arabaya inip binerken kapı kenarlarına çarpmamak için azami özen göstermeniz gerekli. İki hafta boyunca hamam, sauna, yüzme, solaryum ve her türlü kuaförlük hizmetlerine ara verilmeli; enfeksiyon riskini artırarak saç köklerine zarar verebilir. Ama hemen operasyon sonrası hafif yürüyüşler yapılabilir, hatta faydası vardır. Fitness ve gym salonlarına 10 gün sonra bile başlanabilir. Kafa bölgenize darbe alacak sporlar yapıyorsanız (futbol, basketbol, tekvando, kick box, boks, güres gibi) bu aktivitelere 45 gün sonra başlamalısınız. Saçınızı ekimden 15 gün sonra, kazıtmamak şartıyla, makasla kestirebilir, donor (verici ) alanı tıraşla düzelttirebilirsiniz. 45 gün sonra her türlü kuaförlük hizmetini alabilirsiniz (saç boyama, makineyle tüm kafayı kısa tıraşlama, perma vs). Saç ekimi operasyonu, sosyal hayatınızda sıkıntı yaratacaksa ve eğer saç ekim alanını kamufle etmek isterseniz, toppik vs gibi bir kapatıcı makyaj ürününü operasyondan 4-5 gün sonra bile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Operasyon sonrası bol su içilmesi kan dolaşımını artırarak saç ekim alanına besin ve oksijen transferini destekler. Yıkama sonrası sertçe, bastırarak kesinlikle havlu kullanmamalı. Ama ekim alanının nemli kalmasını da istemiyoruz. Bu nedenle ilk 2 hafta enfeksiyona mahal vermemek için saç kurutma makinesi ile saç ekim alanını iyice kurutmalısınız.
-
SAÇ EKİMİNDEN SONRA İLK YIKAMA NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
SAÇ EKİMİNDEN SONRA İLK YIKAMA NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
İki gün boyunca saç ekimi yapılan bölgede yıkama yapılmamalı ve su değdirilmemelidir. İlk yıkama 2. gün yani operasyon üzerinden 48 saat geçtikten sonra saç ekim merkezlerinde yapılabilir: İlk önce kafayı ılık duş altında ıslattıktan sonra şampuanı sadece parmak uçları değecek şekilde, arkadan öne sıvazlayarak ve yavaş yavaş masaj yapar alana yayıp, daha sonra bol ılık suyun altında duruluyoruz. Önemli olan, saç köklerine zarar vermeyecek şekilde nazik davranmak ve saçları yıkarken zedelememektir. 2. hafta başından itibaren şampuan elde köpürtülür ve ekim yapılan alandaki kabuklar hafif ovularak, masajla iyice yumuşatılır. Operasyon üzerinden 15 gün geçtikten sonra saçlarınızda artık hiç kabuk kalmaması gerek. Hala kabuk varsa, doktorunuza haber vermeli ve nasıl temizleyeceğiniz konuusunda bilgi almalısınız.
-
SAÇ EKİMİNDEN SONRASI BESLENME, DESTEK ÜRÜNLERİ, TEDAVİLER NELERDİR?
SAÇ EKİMİNDEN SONRASI BESLENME, DESTEK ÜRÜNLERİ, TEDAVİLER NELERDİR?
Saç ekimi sonrası özel bir beslenme rejimi önerilmemekle beraber, saw palmetto, B vitaminleri, çinko demir, Biotin, sistein, methionin, botin , folik asit gibi belli başlı saç büyümesine yardımcı olabilecek besin maddelerinin operasyon sonrası alınması , saç büyümesini destekleyecektir. Saç ekimi operasyonu sonrasında saçlarınızın çıkmaya baslaması 2,5-4 ay arasında bir süre alabilir. Bu süre zarfında ve sonrasında saçlarınızın daha hızlı çıkması ve güçlü olması için içerinde minoxidil ve procapil etken maddesi bulunan serumların kullanılması saç ekimi sonrası saç büyüme döngüsünü tetikler ve yardımcı olur. Operasyon sonrasında, bölgenin daha çabuk kanlanması ve böylece saç köklerinin daha iyi tutması, ekilen greftlerin ve saç köklerinin en az kayıpla çıkması için saçlarınıza ekim sonrasında PRP tedavisi uygulanabilir. PRP harflerinin açılımı “platelet rich plasma” olup manası, platelet ya da trombositten zengin plasma anlamına gelir. Trombositlerde bulunan büyüme faktörleri ve hasarlı dokuları onaran çeşitli faktörler, kişinin minyatürleşen, dökülmeye başlamış olan mevcut saç köklerine de uyarıcı etki yapmakta ve canlanmalarını sağlamaktadır. Saç ekimi yapılan bölgeye de PRP tedavisi yapıldığında bu hücreler ekim alanında kanlanma ve beslenmeyi artırır, böylece greftlerin canlılık oranı artar ve daha çabuk çıkmaları desteklenir. PRP, ekim sonrasında 3 hafta ara ile 3 seans olarak uygulanır ve uygulama süresi yaklaşık 20 dakikadır.
© 2022 - İlhan Serdaroğlu KVKK Hakkında Bilgilendirme Çerez Politikası
Acil durumlar için (0533) 611 16 71