Saç dökülmesini anlayabilmek için saç döngüsünü bilmek gerekli. Saç folikülü, saç kılını oluşturan ve büyüyerek uzamasını/çıkmasını sağlayan bir anatomik yapı. Saç, keratin adı verilen bir tür proteinden oluşmakta. Saç kılları insanlarda devamlı olarak büyüme ve dökülme evrelerine giren bir döngüye sahip ve bu döngü içinde 5 faz var: Anajen fazı, saçın büyüme fazı; katajen fazı, saçın degredasyon,  beslenme ve büyümesinin  durduğu  faz; telojen fazı, saçın dinleme fazı;  ardından “erken anajen” dediğimiz kıl  kökünde tekrar yeni saçın oluşumu fazı ve son olarak  bizim saç tellerinin elimize geldiği  eski  saçın  dökülme fazı .

 

Anajen fazı yaklaşık olarak 2-8 yıl arasında sürer ve 2-4 haftalık saçın degrade olduğu katajen fazıyla sonlanır. Telojen fazı bundan sonra başlar ve yine 2-4 hafta kadar sürer. Saçın dökülmesi ancak bir sonraki anajen fazının başlamasıyla ve yeni saçın uzamasıyla gerçekleşir. Günlük olarak 50-100 telojen evresi saç telinin insanlarda dökülmesi doğaldır ve beklenen bir saç döngüsü sonucudur. Bu saçlar tekrar uzar ve büyürler. Kafamızdaki tüm saçların yaklaşık %10 kadarı,  telojen fazı içinde bulunur.

İlaç kullanımı, radyasyon, kemoterapi, kimyasallara maruz kalma, hormonal ve besinsel faktörler, tiroid hastalıkları, genel veya lokal deri hastalıkları ve stres gibi faktörler saç büyüme döngüsünü etkileyebilir; kalıcı veya geçici saç kayıplarına (alopesi) neden olabilir. Androjenler (testesteron ve   dihidrotestesteron) saç büyümesine en fazla etki eden unsurlardır. Androjen hormonlar koltukaltı kılları, genital kıllar ve sakal kıllarının oluşumlarında ergenlik döneminde önemli rol oynar. İlginç olan nokta şu ki, kafa derisindeki saç kıllarının büyümesi,  androjen hormonlarından bağımsızdır fakat erkek ya da kadın tipi dökülmeden bu hormonlar sorumludur.