İnsanlar da genellikle yaşa ve genetiğe bağlı olarak saçların beyazlaştığı görülmektedir. Genellikle yaşlılık belirtisi olarak bilinen saçların beyazlaşması farklı sebepler ile de oraya çıkmaktadır.
Saçlarımız neden beyazlaşır?
Saçlarımızın rengini belirleyen madde köklerde bulunan melanosit tir. Melanosit in saç köklerinde üretimini sürdürdüğü müddetçe saçlarımız normal renklerinde kalmaktadır. Belli yaşlardan sonra özellikle yirmili yaşlardan sonra saç köklerinde bulunan melaniti üretimi azalmaktadır. Böylelikle yeni çıkan saçlara renk verilmemeye başlanır. Asıl rengini alamayan saçlar ise beyaz olarak çıkmaya başlar. Böylelikle yaşın ilerlemesi ile birlikte saçların beyazlaşma oranı da artar. Genetik olarak aile de saçları beyazlaşan baba veya annenin çocuklarında da bu durum gözlenmektedir.
Saçların beyazlaşması her ne kadar genetik ve yaşa dayalı olsa da, dış faktörler nedeni ile beyazlaşan saçlar da bulunmaktadır. Stres gibi günümüzün en çok sağlığı tehdit eden hastalığı nedeni ile saçların beyazlaşması mümkündür. Saçların beyazlaşması zaman içerisinde olmasına karşın büyük yıkımlar gibi yaşanan depresyonlar da ani beyazlaşmalar görülmektedir. Kronik olarak belli başlı hastalıkların neticesinde de saçlar beyazlaşabilir. Bazı vitamin eksikliği bulunan hastalarında saçlarında beyazlaşma sık olarak görülmektedir. Ani olarak saçların beyazlaşması nadiren görülmektedir. Yine büyük yıkımlar neticesinde ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır.
Bunu hastalıkların yanın da saçlarımızın şekillenmesi için kullanmış olduğunuz çeşitli kimyasal maddelerden yapılan saç şekillendiricileri ve boyalarda saç köklerine zarar vermektedir. Zarar gören saç köklerinin zaman içerisinde çıkan saçları beyaz olarak ortaya çıkarmaktadır. Tıbben saçların beyazlaşması henüz önlenemez bir durumdur. Saçlarınız beyazlaşmadan evvel bazı tedbirler alabilirsiniz. Bu tedbirler arasında beslenme en önemli husustur.
Dikkatli beslenmeniz ve vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminleri alarak beyazlaşmaya engel olmayı deneyebilirsiniz. Beslenmeniz de taze yeşillikler ve meyveler tüketebilirsiniz. Genetiğinizi değiştiremeyeceğiniz için alacağınız her tedbir sonucunda beyazlaşma kaçınılmaz olabilir. Saç köklerinin alacağı vitaminler bakımından en zengin vitamini olan meyveler ve sebzeler tercih edilebilir. Saçlarınızın bakımına özen göstererek cildinizi de korumalısınız. Yaşa bağlı olarak beyazlaşan saçlarınıza herhangi bir önlem almanız mümkün değildir. Genetiklerden gelen saç beyazlaşması da önüne geçilemez bir durumdur.