Botoks nedir, uygulamaları nerelere yapılır?
Günlük yaşamda, konuşmalarımız sırasında ve bazı duygu durum değişimlerinde mutlaka mimik kullanırız. Yüzümüzde yüzlerce adet mimik kası vardır, mimik yaparken bunların kasılması sonucu zamanla yüzümüzde, alnımızda , kaş arasında , göz kenarlarında kırışıklıklar meydana gelir. Botox (clostridium botilinum toksini) enjeksiyonları, yaşın ilerlemesi ile birlikte mimik kullanımına bağlı olarak belirginleşen mimik çizgilerini ortadan kaldırmak, azaltmak için kullanılır.
Plastik cerrahi non invasize yani cerrahi dışı uygulamaları arasında, işlem süresinin kısa olması ve etkinliği nedeniyle günümüzde bir numara olan ve belki de estetik cerrahi endüstrisinin en önemli buluşlarından biri kabul edilen botoks (clostridium botilinum toksini) tıpta ilk önce nörolojide, şaşılık tedavisinde ve fizik tedavide spastik hastalarda kasların gevşetilmesinde kullanılmıştır. Bu toksin, kas-sinir birleşkesi üzerine etki ederek kaslarda geçici ve kontrollü bir felç durumu yaratır. Yani bakteri zehiri çok düşük dozlarda ve kontrollü olarak kullanıldığında kasları gevşeten bir ilaç olarak kullanılmakta.
Botoks aslında bir kozmetik ticari ürün adı: Botox, Amerikan Allergan firması tarafından üretilen markanın ismi. Telif süresinin dolmasının ardından başka markalarla da (Dysport, Vistabel, Neurobloc) clostridium botilinum toksini piyasaya girdi.
Biz plastik cerrahlar ise daha çok yüz 1/3 üst kısımda ve boyun bölgesindeki kırışıklıkları hafifletmek ve terlemeyi geçici olarak durdurmak amacıyla botoks kullanıyoruz. Günümüzde koltukaltı, el ve ayak aşırı terlemesini önlemek için, migren, şaşılık, makat çatlağı ve bazı kas hastalıklarının tedavisinde de botokstan yararlanılıyor.
Botox yüzde en çok göz kenarlarına, kaşların arasına ve alına uygulanır. Bunun dışında boyun uygulamaları da yapılabilir.
Göz kenarlarına botoks uygulandığında, kaz ayağı adı verilen, gözler kısıldığında gözün dış kısmında ortaya çıkan kırışıklıkları azaltır. Aynı zamanda kaş kenarlarını hafif yukarı kaldırırarak üst göz kapaklarındaki yığılmaları azaltır.
Kaş arası botoks uygulamasında kaş çatma azalır, durur. Kaşlar arasındaki dikey kaş çatma çizgiler (frown) azaltır; kaşların iç tarafının hafif kalkmasını sağlar.
Alın uygulamalarında alındaki yatay kırışıklıkları azaltır. Bu yüz mimiklerini değiştirmez sadece yumuşatır ve çizgi oluşumunu engeller.
Boyun bölgesinde platisma bantları denen ve gerildiğinde boyunda dikey bant oluşturan kasların içine botoks yapıldığında bu görünüm azalır. Çene konturuna ve dikey bantlara yapılarak gerginliği azaltan, çene kenarına yığılan dokuların gevşetilerek cildin yükselmesini ve yığılmanın azalmasını sağlayan; yani çene konturunu ortaya çıkaran bu işleme NEFERTİTİ LİFT denilmekte.
Alt dudakta köşelerinde belli noktalara yapıldığında dudak köşelerinin hafif yukarı kalkmasını sağlar, üzgün görünüm mutlu ifadeye çevrilebilir.
Burun ucunda, burunla üst dudak arasına botoks yapıldığında, burun kökünde olan kaslar gevşetilerek burun ucunun hafif kalkmasını sağlar. Yine burun derisi kırıştırıldığında burun üstünde ortaya çıkan ve bunny lines denen tavşan çizgilerinin botoksla yok edilmesi mümkün.