Estetik Burun Cerrahisi Nedir?
Organın görünümünü düzeltmek amacıyla burnun tekrar şekillendirilmesidir. Aynı operasyonda burun iç kısmında hava yolunu tıkayan ve nefes almayı engelleyen anatomik yapılar da düzeltilebilir.
Rhinoplasty operasyonu kimlere yapılabilir?
Bu operasyonlar hastanın bedensel gelişimini tamamladığı 18 yaşından sonra yapılmaktadır. Burunla ilgili deformiteleri olan ve şeklini beğenmeyen, beklentileri mantık sınırları içinde olan tüm kişilere ,sağlık problemi yoksa rinoplasti yapılabilir. Ameliyata karar vermeden önce neden ameliyat olmak istediğinizi, beklentilerinizi, gerçekçi sınırlar içerisinde cerrahınızla tartışmanız; ve bu operasyon sonrasında mükemmellik değil, dış görünümünüzde güzelleşme ve daha iyiye doğru gelişme olacağını bilmeniz, sizi bu tür operasyonlar için uygun bir aday haline getirir. Burun operasyonu yapıldıktan sonra bütün hayatının normale döneceği beklentisi içinde olan hasta asla memnun olmayacaktır!
Rhinoplasty operasyonu sırasında ne tür bir anestezi alınır?
Rhinoplasty operasyonları genel anestezi altında ve tam teşekkürlü hastanelerde uygulanmaktadır.
Operasyon sırasında ne gibi düzeltmeler yapılabilir?
Operasyon, her iki burun deliği içinden ve delikler arasındaki ince deri parçası kesilerek yapılmaktadır. Genellikle 2 -4 saat süren operasyonlar sırasında kemik, kıkırdak yapı ve yumuşak doku üzerindeki manipulasyonlarla burun ucu düşüklüğü ve/veya genişliği düzeltilir, burun projeksiyonu yani öne açılanması değiştirilebilir, burun sırtındaki fazlalık doku alınır, burun ucu yeniden şekillendirilir. Gerekirse burun kanatları daraltılır ve hava yolu problemi varsa septum kıkırdağı (her iki burun deliğini birbirinden ayırır) yeniden şekillendirilir ve hava yastıkçıkları (konkalar) çok genişlemiş ve hava yolunu tıkıyorsa küçültülebilir. Bu operasyonlarda sadece burun ucundaki minik bir deformitenin giderilmesinden, travmaya bağlı total burun deformiteleri ve ağır şekil bozukluklarına kadar geniş bir yelpazede düzeltmeler yapılabilir.
Burun operasyonlarında açık ve kapalı teknik nedir?
Burun içine girip gerekli düzeltmeleri yapabilmek için genel olarak 2 değişik teknik kullanılır: Açık ve kapalı teknik . Bunlardan kapalı olanında sadece burun delikleri içinden girilerek operasyon yapılır, yani daha az bir kesi ile daha sınırlı bir görme açısı altında, değişik manipülasyonlar kullanılarak burun şekillendirilir. Açık teknikte ise burun deliklerini ayıran ince deri parçası kesilerek burun derisi kaldırılır ve burun deliklerinden içeri girilir. Böylece çok geniş bir operasyon ve görüş sahası sağlanmış olur. Açık teknikte burun içi çok daha net değerlendirilebilir ve rahatça manipülasyon sahası olduğundan istenilen şekillendirmeler daha rahat uygulanabilir.
Burun tamponları ne zaman çıkarılır?
Operasyon sonrasında septumun iki yanına destekleyici tamponlar koyulmakta ve bunlar operasyondan 1-3 gün sonra çıkarılmaktadır. Fakat operasyonlarımızda kendiliğinden havayolu olan silikon tabakalar kullanıldığından tampon çıkarmak artık kabus değil, kolay bir işlem haline gelmiştir.
Burunda alçı ateli ne kadar süreyle kalmaktadır?
Buruna yeni şekli verildikten sonra bir hafta süreyle alçı ve bir hafta süreyle bandaj ateli uygulanır. İkinci haftanın sonunda burunda herhangi bir atel kalmaz.
Ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek rahatsızlıklar nelerdir?
Operasyondan sonra yüzünüzde oluşacak şişlik ve morluklar 5-10 gün içerisinde gerilemektedir. Operasyondan sonra ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilecek hafif bir ağrı ve burnunuzda sızlama olabilir. İlk birkaç gün boyunca burun deliklerinden pembe renkli hafif bir sızıntı olur ve birkaç hafta boyunca burunda hafif tıkanıklık hissedilebilir. Burun ucundaki sızıntının alınabilmesi için burun ucuna gazlı bezden yapılmış hafif bir tampon koyulacak ve kirlendikçe sık sık değiştirilecektir.
Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Operasyon sonrasında gece yatarken başınızı yüksekte tutacak şekilde iki yastıkla yatmanız ve ilk iki gün gözlerin etrafına buz uygulanması, ödemin (şişliklerin) hızlı bir şekilde azaltılması konusunda yardımcı olacaktır. İlk üç hafta burnun silinmesi ve sümkürülmesi yasaktır. Genellikle yüksek efor gerektiren hareketlerden (koşma, yüzme, fitness-aerobik gibi kan basıncınızın yükseltecek herhangi bir hareket) 3 hafta kaçınmanız, burnunuzu çarpma ve darbelerden korumanız ve üç hafta süreyle güneşlenmemeniz size önerilecektir. Yüzünüzü ve saçlarınızı yıkarken veya makyaj yaparken burnunuzun darbe almaması için dikkatli olmanız gereklidir. Operasyondan sonra ilk 6 hafta boyunca gözlük takılmamalı ya da çok hafif gözlükler tercih edilmelidir.
Operasyon öncesi ve sonrasında ilaç kullanımı konusunda nelere dikkat edilmelidir?
Operasyon öncesinde doktorunuz size şişliklerin ve morlukların daha az olması için bazı ilaçlar reçete edecektir. Bu ilaçlar operasyondan 1 gün öncesinden başlayarak sonrasında iki üç hafta kullanılmalıdır. Operasyon öncesi on gün ve operasyon sonrası iki hafta boyunca aspirin veya aspirin içeren ilaçlar veya kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar ve içeriği tam olarak bilinmeyen (kanama pıhtılaşma bozukluğu yaratabilir) bitki ekstreleri, ginko bilobai ginseng, E vitamini, sarımsak hapları vs kullanılmamalıdır.
Operasyon sonrası dişlerimi fırçalayabilir miyim?
Sadece yumuşak diş fırçasıyla ve dikkatlice dişler fırçalanabilir. Dudaklar büzülmemeli ve üst dudak gereğinden fazla yukarı kaldırılmamalıdır. Sert meyveler veya ısırılarak yenmesi gereken besinler ilk 3 hafta tercih edilmemelidir.
Operasyon sonrasında burnun son şeklini alması ne kadar sürer?
İlk iki üç hafta içinde burunda oluşan şişliklerin büyük bir çoğunluğu yok olsa da ancak sizin ve cerrahınızın fark edeceği, özellikle burun ucunda daha uzun süren milimetrik şişlikler aylarca sürebilir. Burun yapısı ilk 6 aya kadar sert olabilir, zamanla yumuşayacak ve normal dokunuş kıvamına gelecektir. Burun ucu, operasyondan hemen sonra fazla kalkık gelebilir ama 2-3 ay içinde burun ucunda 5-10 derecelik bir inme olacaktır. İyileşme yavaş ve dereceli olarak ilerleyen bir süreçtir ve gerçek sonucun alınması birinci yılın sonunda mümkündür.
Operasyon sonrasında normal hayata ne zaman dönülür?
Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu aynı gün ayağa kalkıp dolaşırlar ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler. Ameliyattan sonra hastanede bir gece kalınabilir ya da aynı gün eve dönülebilir. Fakat günlük yaşam temponuza tam anlamıyla dönebilmeniz birkaç hafta alabilir.
Operasyon sonrası yüzümde çok büyük değişiklik olur mu?
Şişlikler azaldıktan sonra burnunuzda doğal ve yüz oranlarına uygun bir sonuç elde edilmişse, etrafınızdakiler sizde bir değişiklik olduğunu fark edecektir. Bu, yüzdeki diğer yapılarla armoni içinde size uygun doğal bir burun operasyonu geçirdiğinizi gösterir. Fakat her burun operasyonundan sonra hasta aynada kendini ilk gördüğünde yadırgar ve bu duruma alışması zaman alabilir. Tabii burunda ne kadar çok şekil bozukluğu varsa o derecede değişiklik yapılacak ve operasyon sonrası sürpriz de o derecede fazla olacaktır.
Operasyon sonrasında kontrollere ne zaman gidilmeli?
Operasyon sonrası ilk hafta gün aşırı olarak doktor kontrolüne gidilecek ve cerrahınız tarafından burnunuz temizlenecektir. İkinci hafta, 1., 3., 6. ve 12. aylarda da kontrolleriniz yapılacaktır.