Jinekomasti nedir?

Erkek meme dokusunun büyük ve sarkık olmasıdır. Bu deformite, ergenlik başlarındaki bir kız çocuğun hafif kabarmaya başlamış olan memesinden erişkin bir kadın memesine dek değişik boyutlarda olabilir ve erkek için çok rahatsız edicidir. Bu durum genç kişilerde fiziksel ve psişik problemlere yol açar.

Erkeklerde meme dokusu fazlalığı nedenleri arasında genel olarak obezite, hormonal sebepler (östrojen fazlalığı), bazı ilaç kullanımları ve genetik sebepler sayılabilir.Vakaların çoğunda belirli bir neden bulunamaz. Ergenlik döneminde erkeklerin yaklaşık 1/3’ünde tek tarafta veya her iki memede büyüme olabilir. Genellikle 1-2 sene içinde hormonların dengelenmesiyle normale döner. Bazen de meme büyümesi normale dönmez ve kalıcı olabilir.Yapısal olarak iki ana grupdan bahsedilebilir: Obez erkeklerde görülen ve yağ dokusu fazlalığı olan jinekomasti tipi yada meme bezi dokusu fazlalığı ile seyreden hakiki jinekomasti. Tabii bunların karışımı olan, yani hem şişmanlığa hem de meme dokusu fazlalığına bağlı olarak oluşan miks tip jinekomastiler de var.

En çok ne zaman farkedilir?

Çoğunlukla hormonların ani artışlarına bağlı olarak meme dokusunda büyüme olabilen ergenlik döneminde ortaya çıkar. Adolesan çağı jinekomastisi çoğunlukla kendiliğinden geriler. Problemin devam ettiği olgularda kötü vücut imajına bağlı olarak denize girmekten çekinme, bol giysiler giyme, spor yapmaktan çekinme gibi durumlar ortaya çıkabilir ve genç kişi sosyal yaşamdan uzaklaşır. Memede büyüme vakalarında hasta ilk önce bir endokrinoloji ve dahiliye uzmanına başvurmalı ve tetkikler yapılarak altta yatabilecek hastalıklar ekarte edilmelidir. Her meme dokusu büyümesi “şişmanlığa bağlı “ diye geçiştirilmemeli ve araştırılmalıdır.

Nasıl düzeltilebilir?

Cerrahi ile jinekomastinin düzeltilmesi mümkündür. Fazlalık yağ, meme dokusunun çıkarılması esastır. Eğer meme glanduler (salgı bezi) dokusu fazla ve doku sertse, cerrahi/soğuk bıçak kullanılarak fazla dokular çıkarılıp liposuction ile ufak düzeltmeler yapılabilir. Memeyi oluşturan hacim çoğunlukla yağ dokusu yani şişmanlıksa sadece liposuction ile deformite düzeltilebilir. Meme dokusu ve yağ dokusunun çok fazla olması durumunda memede ciddi genişleme ve sarkma varsa bu durumda kadınlarda yapılan meme küçültme operasyonları gibi cilt çıkarılarak meme tekrar şekillendirilmeli. Aynı operasyonda meme başı da yukarıya alınır ve meme dokusu küçültülür; yani bir meme küçültme operasyonu yapılarak kişiye daha maskülen bir görünüm kazandırılır.

Operasyon sonrası normal yaşama ne zaman dönülür?

Operasyon sonrasında erkekler en az 3 hafta boyunca meme operasyonu yapılan göğüs kafesi üzerine gelecek şekilde korse giymeli. Meme başı etrafındaki liposuction delikleri ya da cerrahi kesi, kendinden eriyebilen dikişler atıldığından dikiş alma derdi olmayacaktır. Operasyon yerinde az da olsa şişlik ve morarma olacaktır. Masa başı işlere ve günlük yaşama 3-4 gün içinde dönülebilir; ılık banyo yapılmaya başlanabilir. Üst vücut ve kol hareketleri 2-3 hafta kısıtlandıktan sonra normal yaşama dönülebilir. 1 ay sonra her türlü spor yapılabilir.