Kepçe kulak operasyonu nedir?

Doğuştan kulak kepçesinin büyük veya öne doğru çıkıntılı olduğu durumlarda, kulak kepçesini kafaya yaklaştırmak ve daha yatık hale getirmek ve/veya eksik kulak kıvrımlarını daha belirginleştirmek için yapılan operasyonlardır.

Kepçe kulak operasyonunu ne zaman ve nerede yapılmalıdır?

Kulak gelişiminin büyük bir kısmı dört yaşında tamamlandığından bu operasyonlar 4-6 yaşlarında yapılabilir. Özellikle okul çağı öncesinde yapılarak okuldaki sosyal yaşamdan önce çocuğun psikolojisinin düzeltilmesi önemlidir. Operasyon küçük çocuklarda genel anestezi altında yapılırken, erişkinlerde ve ergenlik çağına yakın çocuklarda lokal anestezi altında ve ameliyathanelerde uygulanır.

Operasyon nasıl uygulanır?

Operasyonda kulak kıkırdaklarına ulaşıldıktan sonra bu yapılar anatomik şekli bozulmadan törpülenerek ve/veya bir miktar çıkarılarak şekillendirilmekte ve kalıcı dikişlerle kulağın kıvrımı arttırılarak daha yatık hale getirilmektedir. Kulak çukurunun fazla olduğu durumlarda kıkırdak dokular çıkarılarak fazlalık dokular alınır ve kulakta şekillendirme operasyonu yapılmış olur. Bu işlemler, kulağın ön yüzünden ya da arka yüzünden yapılacak kesilerle uygulanabilir. Fakat kulağın arka yüzeyinden yapılan kesilerde kanama, hissizlik gibi komplikasyonlar daha fazla olabileceğinden kulağın ön tarafından yapılan kesiler daha avantajlıdır. Ön tarafından yapılan kesi kulak çukuru içine saklandığından izin görülmesi çok zordur.

Ameliyat sonrası dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Operasyon sonrasında kulaklar bir bandajla sarılır ve beş gün sonunda bu bandaj çıkarılır. Dikişler 5. gün alınır. Operasyon sonrası ağrı minimaldir. Birkaç gün istiratten sonra normal yaşama dönülebilir. Bandaj açıldıktan sonra, kulağa verilen şeklin iyileşme safhasında bozulmaması için elastik bir bandajın en az 3 hafta süre ile kullanımı önerilir. Kulağın yeni oluşturulan şeklini muhafaza etmesi ve bozulmaması için kulağa gelebilecek darbelerden en az 1,5-2 ay kadar kaçınmak gerekli .

Kulak kepçesi operasyonunun komplikasyonları nelerdir?

Olası komplikasyonlar arasında enfeksiyon, kulak derisinde gözle görülen kabarık iyileşme dokusu (hipertrofik skar, keoid), cilt altında hematom (kan pıhtısı birikimi) ve kulaktaki deformasyonun tekrarlaması sayılabilir. Kanama ve pıhtı oluşumunda bazen bir enjektör yardımıyla doktor tarafından bölgedeki kanın deri altından temizlenmesi uygun olacaktır. Kulak kıkırdaklarında enfeksiyon oluşma olasılığı azdır; enfeksiyon olduğu takdirde agresif antibioterapi gerekebilir.